W skrócie:
W sklepach i na bazarkach pojawiają się już polskie młode ziemniaki. Wiele osób z wytęsknieniem czeka na to warzywo. Nic dziwnego, bo jest pyszne, sycące i zdrowe. Najlepszy wiosenno-letni obiad to młode ziemniaczki z prostymi dodatkami, np. jajkiem sadzonym, mizerią i maślanką czy zsiadłym mlekiem. Można także przygotować wspaniałe sałatki z młodych ziemniaków. Doskonale sprawdzą się do grilla czy na pożywną kolację. Mam dziś dla ciebie przepis na sałatkę z młodych ziemniaków, rzodkiewek i ogórków małosolnych. Jest pyszna, chrupiąca i wyrazista w smaku. Robię do niej wyśmienity sos, który podkreśla smak warzyw, a całość posypuję koperkiem. Wygląda i smakuje rewelacyjnie.
Sałatka z młodych ziemniaków do grilla
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 6-8 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
800 g młodych, polskich ziemniaków,
pęczek rzodkiewek,
pęczek koperku,
czerwona cebula,
4 łyżki oliwy,
łyżka musztardy,
pół łyżeczki miodu,
łyżeczka octu jabłkowego,
sól, pieprz.
Jak zrobić sałatkę z młodych ziemniaków na zimno?
Młode ziemniaki wyszorowałam, ale ich nie obierałam. Pokroiłam je na mniejsze kawałki i ugotowałam. Zostawiłam do przestygnięcia.
Rzodkiewki i ogórki małosolne pokroiłam na plasterki.
Cebulę pokroiłam w piórka.
Wszystkie warzywa umieściłam w salaterce.
Dodałam posiekany koperek i wymieszałam.
Przygotowałam sos do sałatki: w miseczce wymieszałam oliwę, ocet, miód i musztardę. Utarłam na gładki sos, dodałam do warzyw i wymieszałam całość.
Na koniec doprawiłam solą i pieprzem i jeszcze raz wymieszałam.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Jak kupić dobry miód? 7 kroków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?