Kupno paczuszki zawierającej kilka kiełbasek, karkówkę i boczek już w zalewie, które wystarczy wyjąć z folii i wrzucić na ruszt jest pójściem na łatwiznę. Poza tym ryzykujemy też, że zamiast soczystego, upieczonego i pachnącego przyprawami kawałka mięsa dostaniemy twardą podeszwę bez żadnego smaku.
Samodzielne zrobienie zalewy nie jest ani trudne, ani pracochłonne, może natomiast sprawić, że mięso z naszego grilla będzie po prostu rozpływać się w ustach i urzekać doskonałym smakiem. To także oszczędność czasu.
- Tłuste mięsa, takie jak bekon, żeberka pieką się dłużej i długo są twarde - wyjaśnia Przemysław Cebula. - A marynując skracamy czas pieczenia o połowę.
Co powinno wejść w skład takiej marynaty?
- Cebula, czosnek, oliwa i świeże zioła takie jak oregano, tymianek, rozmaryn to podstawa - wylicza mistrz. - Bardzo mało soli, żeby mięso nie stwardniało, dosolimy je dopiero podczas pieczenia.
Najdłużej powinno się marynować wołowinę: polędwicę wkładamy do marynaty na 12 godzin, udziec nawet na dłużej. Najkrócej marynujemy kurczaka - około 4 godzin, a jeśli to marynata na bazie czerwonego wina, to o godzinę krócej.
- Bo trzeba pamiętać, że jak za długo marynujemy, to mięso straci smak, a to przecież nie o to chodzi - mówi Przemysław Cebula.
Marynowanie doskonale sprawdza się w przypadku suchych mięs, takich jak kurczak czy schab, które dzięki temu stają się soczyste.
- Można na przykład zamarynować i schab, i kurczaka w świeżych pomidorach - podaje przykład mistrz Cebula. - Mięso wtedy wchłonie cały sok i gdy się je połozy na bardzo gorącego grilla, by natychmiast się ścięło z zewnątrz, to zatrzyma cały płyn i będzie soczyste.
Marynata pomidorowa jest bardzo łatwa do wykonania: wystarczy kilka pomidorów pokroić na kawałki, a jeszcze lepiej zmiażdżyć tak, by puściły sok, dodać posiekaną cebulę, grubo posiekany czosnek i papryczkę jalapeno. Potem marynatę trzeba... przegotować, poczekać aż ostygnie i dopiero wówczas włożyć do niej mięso. Upieczone na grillu po pobycie w takiej marynacie jest niewiarygodnie delikatne i soczyste, z lekkim owocowym posmakiem...
17 lipca 2010, zbiórka 11.30-12.00 | 17 lipca - Tor Poznań |
17, 18, 24, 25 lipca, Stary Rynek |
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?