Plebiscyt odbył się w 8 regionach Polski. Osoby, które otrzymały najwięcej głosów pojadą na Mistrzostwa Europy i Polski BBQ w Dolinie Charlotty.
Województwo Łódzkie będzie reprezentował uczestnik, który przysłał przepis na złocisty karczek w zalewie piwno-miodowej.
Zwycięski przepis:
Składniki do przyrządzenia marynaty:
4 łyżki stołowe oleju
1 piwo (500ml) jasne/niepasteryzowane
3-4 czubate łyżki stołowe miodu
160 g musztardy sarepskiej
1 duża cebula
5 ząbków czosnku
Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa do karczku klasyczna, papryka słodka, kilka liści laurowych
Czasami dodaję jeszcze odrobinę soku jabłkowego/pomarańczowego i niewielką ilość sosu Worcestershire.
Sposób przyrządzenia:
Do dużej miski dodajemy wszystkie składniki i przyprawy i dokładnie mieszamy. Do zalewy wrzucamy pokrojoną w krążki cebulę i wciskamy ząbki czosnku. Następnie kładziemy do miski pokrojoną w plastry karkówkę. Należy dokładnie wymieszać mięso z zalewą. Zakryć miskę folią przezroczystą lub aluminiową i wstawić do lodówki na około 24 godziny. Warto przemieszać raz czy dwa.
Zalewy wystarcza na około 2,5-3 kg mięsa. (Wbrew pozorom, to i tak nie jest tak dużo, każda ilość zawsze znika! ;)
Najlepiej, aby mięso było w całości pokryte zalewą podczas marynowania. W przeciwnym razie powinno się co kilka godzin obracać kawałki mięsa.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?