Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Twierdza Smaków już od 16 czerwca 2022 na Zamku Czocha. Co będzie się działo? Program imprezy

OPRAC.:
Justyna Orlik
Justyna Orlik
mat. inf. organizatora
Gruzińskie czurczele, plantago z soczewicy, przepiórki w różach i tradycyjna herbata Beduinów. To tylko część rarytasów, których będzie można skosztować podczas kolejnej edycji Twierdzy Smaków – Festiwalu Kuchni Historycznej i Regionalnej. Impreza odbędzie się w dniach 16-18 czerwca 2022 roku w Zamku Czocha na Dolnym Śląsku. To bez wątpienia to również jedna z najsmaczniejszych imprez w Polsce. Do tego bardzo kolorowa i pełna niespodzianek

Od Nerona do Marylin Monroe – najsmaczniejszy festiwal w Polsce

- Uczestnicy festiwalu nie tylko spróbują historycznych dań, ale dowiedzą się także, dlaczego Neron spalił zapasy cynamonu, z jakiego powodu Nostradamus smażył korzenie mikołajka polnego i ile kwiatów trzeba było nazbierać, żeby wymienić je na krowę – mówi Joanna Lamparska, dziennikarka i pisarka, której pomysłem jest festiwal.

- Nasz „dział średniowiecza” stawia w tym roku na sosy. Jak powiedziała Magdalena Samozwaniec: „Każda potrawa bez odpowiedniego sosu była jak dama w niestarannej, niedokończonej toalecie” – dodaje Jarosław Kuczyński, dyrektor zamku Czocha, który organizuje festiwal z Fundacją Projekt Historia - Podczas wielkiej historycznej uczty na stołach pojawią się mięsiwa przygotowane w oryginalnym stylu.

Wina, Chinkami i inne gruzińskie rarytasy

W tym roku specjalnym gościem festiwalu jest Gruzja. Przedstawiciele z Departamentu Turystyki i Miejsc Wypoczynkowych Adżarii zaprezentują największe atrakcje turystyczne i kulinarne swojego regionu, a szef kuchni słynnej gruzińskiej restauracji, Giorgi Kartvelishvili przygotuje gruzińskie dania: „chinkali”, "Adżarskie czaczapuri", tradycyjne baranie szaszłyki, gruzińską aczmę oraz pchali - tradycyjne gruzińskie danie z siekanych i mielonych warzyw. Równocześnie przedstawiciele winnic położonego nad Morzem Czarnym i słynącego z uprawy winorośli oraz doskonałych win regionu Ajara zaprezentują swoje wina oraz opowiedzą o sięgającej ośmiu tysięcy lat winiarskiej tradycji swojego kraju.

Kuchnia Zamku Czocha odtworzy z okazji festiwalu ulubione dania dawnych właścicieli, Ernsta Gütschowa, jego żony Józefiny, a także muzy Ernsta, rosyjskiej królowej tanga, Elsy Kruger. Degustacje zamkowych specjałów odbędą się na zamkowym dziedzińcu, a w kawiarence z niesamowitym widokiem na Jezioro Leśniańskie pojawią się także ciasta i torty.

Od Marii Antoniny do Marylin Monroe

Od pierwszej edycji festiwalu Zamek przygotowuje także każdego roku specjalny tort historyczny poświęcony jednej z władczyń.

Podczas tegorocznego festiwalu serwujemy ulubione ciasto królowej ekranu Marylin Monroe! Dużo bitej śmietany i zapachu róży, a także…. ale to już niespodzianka. Nie zabraknie naszego kultowego już tortu Marii Antoniny.

Słodkości będą czekać również w namiocie orientalnym. Kawa z kardamonem gotowana na piasku, herbata Beduinów, baklava – to tradycyjne smaki Wschodu.

Na festiwal przyjeżdża również Muzeum Sprzętu Gospodarstwa Domowego w Ziębicach. Pracownicy muzeum będą wraz z gośćmi imprezy przygotowywać i piec tradycyjne pierniki z Ziębic, wykorzystując przy tym historyczne foremki.

Po całodniowym popuszczaniu pasa zamek otworzy swoje progi na nocne zwiedzania pełne przygód. Zapraszamy!

PROGRAM V TWIERDZY SMAKÓW 16-18 czerwca 2022

DZIEDZINIEC HONOROWY

Kuchnia PRL – czyli nasze opryskliwe sprzedawczynie serwujące pierogi bryzgane, golonkę, piwo i bigos.

Kantyna Polowa „Na tyłach” – kuchnia wojskowa z grochówką, żurem i słoweńską jutą.

Namiot orientalny – turecka baklava, kawa Beduinów i herbata miętowa z pustyni. Gościnnie wystąpi przysmak naszych południowych sąsiadów, choć nie orientalny to oryginalny – ponczowy rzeź

ZAMKOWA FOSA

Od średniowiecza do baroku, czyli warsztaty, zabawy, degustacje

Zabawki średniowieczne i pokazy. Tor strzelecki, strzelanie do tarczy, pokazy robienia łyżek i drewnianych talerzy.

Namiot średniowieczny – kutasiki i placki puri tretowane na gorącym oleju

Pod wiatą – napoje kwiatowo-owocowe, kwas chlebowy, orszada, lemoniada

Namiot saksoński – pączki średniowieczne z kwiatami i ziołami

CODZIENNE WARSZTATY

16.06.2022 CZWARTEK

DZIEDZINIEC HONOROWY godz. 10.00 -16.00 Muzeum Sprzętu Gospodarstwa Domowego zaprasza do pieczenia pierników ziębickich z replik historycznych foremek.

FOSA

Godz. 13.00 Gotowanie plantago z soczewicy wg Św. Elżbiety z Turyngii z XIII wieku. Św. Elżbieta była córką węgierskiego króla, swój pierwszy szpital założyła ze św. Franciszkiem z Asyżu. Jej ciotką była Jadwiga Śląska. Stosowała w leczeniu m.in. babkę szerokolistną zmieszaną z miodem. Podczas warsztatów wspólnie przygotujemy plantago z babki i soczewicy, które pomaga na „rżnięcie brzucha”. Małgorzata Blistkowa opowie również o kuchni średniowiecznej, nieważnych lekarkach z Salermo a pod koniec warsztatów wszyscy spróbujemy dawnej potrawy. – obowiązują wcześniejsze zapisy [email protected]

17.06.2022 PIĄTEK

DZIEDZINIEC HONOROWY

Godz. 10.00 -16.00 Muzeum Sprzętu Gospodarstwa Domowego zaprasza do pieczenia pierników ziębickich z replik historycznych foremek.

FOSA godz. 13.00

Kuchnia szlachecka XVII wieku. Przygotujemy wspólnie kaszanat, czyli rosół polski z ryb. To potrawa całkowicie nieprzystająca do dzisiejszych sądów o polskim rosole. Jest zakwaszana octem lub limonią. Co ciekawe, potrawy po polsku np. warzywa były gotowane i podawane z bułką tartą, a potrawy po węgiersku – ze słoniną. Skupimy się na przyprawach wg powiedzenia „pieprzno i szafranno, moja panno”. Poznamy między innymi różnicę miedzy gałką muszkatołową, a kwiatem muszkatu. – obowiązują wcześniejsze zapisy - [email protected]

18.06.2022

FOSA godz. 13.00

Sobota to dzień przewrotu w kuchni polskiej i wiek XVIII z Kucharzem Doskonałym z Wielądka. Gotujemy tym razem barszcz ze śledziem. Opowieść kuchenna dotyczy ziół, przypraw, kuchni mieszczańskiej. – obowiązują wcześniejsze zapisy - [email protected]

CODZIENNE DEGUSTACJE

11.00 Pasztet Józefiny z królika – degustacja

13.00 Ziemniaki Generała faszerowane musem z twarożku i tymianku – degustacja

14.00 Adżarskie czaczapuri – specjał kuchni gruzińskiej

15.00 Kawa z kardamonem w Namiocie Orientalnym – degustacja

16.00 Skwierczący Rycerz – ciastka ze skwarkami- degustacja

17. 00 Chinkali – gruzińskie pierożki - degustacja

18.00 Kuchnia Polowa – wojskowa grochówka / pajda z tuszonką sapera

17.06.2022 PIĄTEK

11.00 Herbata Beduinów – degustacja

12.00 Pasztet Elsy – degustacja potraw wegetariańskich

13.00 Adżarskie czaczapuri – specjał kuchni gruzińskiej

14.00 Mocna Księżna, czyli babeczka z wątróbką – degustacja

15.00 Chinkali i gruziński szaszłyk - degustacja

16.00 Przekąska Czosnkowa - degustacja potraw wegetariańskich

17.00 Kuchnia Polowa – wojskowa grochówka / pajda z tuszonką sapera

19.00 Uczta Średniowieczna

Zapisy: [email protected] lub pod numerem telefonu 75 721 15 53

W menu m.in. kapusta z grochem, pierogi opiekane, przepiórka, ziemniaki faszerowane, bigos, świeżynka, pstrągi pieczone, racuchy z fiołkami, kaczki, kurczaki, wątróbki drobiowe, smalec z opiłkami, sałatka ziemniaczana, mięsa pieczone, kluski śląskie, piwo i wino

18.06.2022 SOBOTA

11.00 Pasztet karotkowy – degustacja

12.00 Tradycyjny szaszłyk gruziński i adżarska aczma - degustacja

13.00 Racuchy pełne lata – degustacja

15.00 Herbata Beduinów – degustacja

16.00 Pchali - tradycyjne gruzińskie danie z siekanych i mielonych warzyw - degustacja

17.00 Kuchnia Polowa – wojskowa grochówka / placek z owocami

Organizatorzy: Zamek Czocha i Fundacja Joanny Lamparskiej na Rzecz Ocalenia Dziedzictwa Kulturowego Projekt Historia.

Parterem festiwalu jest Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego.

Jak dojechać do Zamku Czocha? MAPA DOJAZDU

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dni Lawinowo-Skiturowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bogatynia.naszemiasto.pl Nasze Miasto