Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Zacznijmy od tego, że większość czipsów nie jest z...
fot. draghicich/123RF

Tych produktów nie powinno się jeść! Oto najbardziej niezdrowe jedzenie, które warto ograniczyć, a najlepiej całkiem unikać

Chipsy smakowe

Zacznijmy od tego, że większość czipsów nie jest z ziemniaków, tylko z mączki ziemniaczanej z dodatkiem soli i cukru. Porcja 100 g może zapewniać nawet 2 g soli, podczas gdy jej bezpieczna ilość dzienna to tylko 5 g. Na dodatek aż 30-40 proc. produktu stanowią tłuszcze. W wysokiej temperaturze smażenia część z nich ulega utlenieniu do szkodliwych związków, a ze skrobi powstaje rakotwórczy akrylamid. Do tego dołóżmy glutaminian sodu, produkty z serwatki i przetworzone składniki białkowe stosowane jako aromaty i wzmacniacze smaku, i zyskujemy niebezpieczną mieszankę.

Jeśli lubisz chipsy, wybieraj te z krojonych ziemniaków (najlepiej ze skórką) z solą i/lub ziołami, które zawierają do 1 g oraz 20-25 g tłuszczu w 100 g.

Zobacz również

Dawid Jereczek, burmistrz Kościerzyny oficjalnie objął urząd. Poznaj także nową radę

Dawid Jereczek, burmistrz Kościerzyny oficjalnie objął urząd. Poznaj także nową radę

Uniwersytet Jagielloński pochwalił się skamieniałym ichtiozaurem sprzed 180 mln lat

NOWE
Uniwersytet Jagielloński pochwalił się skamieniałym ichtiozaurem sprzed 180 mln lat

Polecamy

Strefa Biznesu: specjalne wydanie na XVI Europejski Kongres Gospodarczy w Katowicach

Strefa Biznesu: specjalne wydanie na XVI Europejski Kongres Gospodarczy w Katowicach

Nowa funkcja w nawigacji we współpracy z policją. Na czym polega?

Nowa funkcja w nawigacji we współpracy z policją. Na czym polega?

Ten majowy miód czyni cuda ze skórą. Pomoże też na niską odporność i nadkwasotę

Ten majowy miód czyni cuda ze skórą. Pomoże też na niską odporność i nadkwasotę